Varicela la adult
Un început de an plin de virusuri, printre care și virusul varicelozoosterian, varicela sau așa numitul vărsat de vânt.
Ce ar trebui să știm despre aceasta boală?
Varicela este o boală infectocontagioasă, este o primă manifestare a contactului cu acest virus. Sursa de infecție o reprezintă bolnavii cu varicelă, în special copii. Se transmite direct prin secrețiile nazofaringiene, prin contactul cu leziunile de pe pielea bolnavului, prin atingerea bolnavului sau indirect prin atingerea obiectelor proaspăt contaminate de bolnav. Atenție gravide: acest virus se transmite transplacentar ,de la mamă la făt, iar de cele mai multe ori se recomandă întreruperea de sarcină, fătul putând suferi multiple malformații. AȘADAR FĂ VARICELA CÂND ESTI COPILĂ. Cât timp ești contagios? Contagiozitatea durează între 1-3 zile înainte de erupție și 5-7 zile după erupție, în mare ești contagios o săptămână așa că izolează-te de prieteni și de familie.Perioada de incubație(cât timp a trecut de la contactul cu virusul) este în medie de 14 zile, în acest fel poți corela calendaristic cele două săptămâni de dinainte de erupție pentru a identifica contactul bolnav. Rareori boala apare înaintea vârstei de 1 an,în general este mai frecventă copilului preșcolar și școlar ,uneori chiar și la adolescent. IMUNITATEA ESTE DURABILĂ, pot exista cazuri de reactivare sub formă de ZONA ZOSTER.
LA adultul tânăr, 20-35 de ani, manifestările clinice constau în: febră sau afebril ,cefalee,mialgii, rinoree ba chiar mimează o răceală ușoară, apoi după 1-2 zile apar primele elemente eruptive la nivelul toracelui,abdomen și scalp,problema cea mai mare este pruritul(mâncărimea) așadar INTERZIS SCĂRPINATUL.Inițial sunt sub formă de macule, papule și devin vezicule cu conținut lichidian clar majoritatea.VEZICULA are un conținut clar și un halou hiperemic ,uneori apar aranjate în buchețele. Elementele caracteristice sunt veziculele de la nivelul scalpului, în acest fel se poate diferenția de alte boli eruptive. Nu apar vezicule la nivel palmo-plantar sau axile însă pot să apară la nivelul mucoaselor (bucale, genitale).Există 2-3 valuri eruptive până ajung toate la stadiul de vezicule urmând faza de cruste. Veziculele se ombilichează și se usucă, moment important de a nu rupe cojile fiindcă zonele respective vor rămâne denivelate și astfel apar cicatricile post varicelă..TOATĂ PERIOADA ERUPȚIEI DUREAZĂ 7-10 ZILE.
Diagnostic diferențial-cum știu că este varicelă și nu altceva?
varicela-(vărsat de vânt)vezicule cu lichid clar apar în context contagios ,element caracteristic apar la nivelul scalpului.
rubeola-adenopatii retroauriculare și occipitale( apar ganglioni inflamați în spatele urechii ) iar erupția este sub formă de macule -papule, nu apar vezicule.
rujeola-(pojar)febră înaltă ,stare generală alterată,semnul koplik -puncte mici sidefii (albicioase)la nivelul mucoasei din dreptul dinților molari ,pe restul corpului erupție maculo-papuloasă,pete catifelate ieșite în relief.
Care sunt complicațiile?
VEZICULELE se pot suprainfecta și vor rezulta cicatrici definitive.
La adult, complicațiile cele mai severe sunt suprainfecția bronhopulmonară și encefalita postinfecțiosă.
UNDE MERG?
Dacă prezentați astfel de manifestări ,medicul de familie este cel mai indicat a vă consulta , în cazul în care nu sunteți înscris la un medic de familie, vă puteți prezenta la unitatea de primiri urgențe a regiunii dv unde un medic de boli infecțioase este specialistul în a vă diagnostica și a vă recomanda tratamentul.
Care este tratamentul?
IZOLAREA la domiciliu a bolnavului pe toată perioada contagiozității, în medie 14 zile.
Antihistaminice pentru prurit(mâncărime).
Se interzice îmbăierea generală până la formarea crustelor.
Evitarea gratajului(scărpinat).
Glicerină boraxată pentru leziunile de la nivelul cavitații bucale dacă sunt.
Tratamentul etiologic este cu ACYCLOVIR de 5 ori /zi 400 mg.pentru formele severe.
Tratamentul cu antibiotice nu se recomandă ,numai în cazul suprainfecției.
INTERZIS aplicarea de unguente cu cortizon local deoarece favorizează multiplicarea.
Cum mă feresc de varicelă ca adult?
ESTE aproape imposibil , astfel exista două opțiuni: fie o faci în perioada copilăriei ,cazul cel mai fericit ,fie te vaccinezi . În cazul femeilor cel mai indicat în vederea unei viitoare sarcini este de realizat vaccinul înainte de a rămâne însărcinată sau stați pe lângă un bolnav de varicelă și aveți imunitate de durată fără a mai avea emoții în cazul unei sarcini.
RECOMANDARE PERSONALĂ: bolile eruptive ale copilăriei sunt, după cum se observă în denumire , specifice copiilor, depășești mult mai ușor acea perioadă, abia aștepți să scapi de școală și de cele mai multe ori nu sunt forme severe. Adultul cu varicelă, răbdarea este pusă la încercare, concediul este o problemă din mai multe puncte de vedere iar complicațiile sunt mult mai severe- așadar lăsați-vă copii să facă varicelă!

Autor articol
dr.ACHIM ANDREEA